ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
BIG4SPORTS: Προώθηση της καλής διακυβέρνησης στον Αθλητισμό!

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιηθήκε στην Βαρκελώνη η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος BIG4SPORTS. Αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού και εννέα Ευρωπαϊκών αθλητικών φορέων ένωσαν τις δυνάμεις τους στην διήμερη συνάντηση που διοργάνωσε η συντονίστρια αρχή EPSI στο Μουσείο Αθλητισμού της Καταλανικής Πρωτεύουσας.  

Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση του προγράμματος από τους οικοδεσπότες του Καταλανικού Αθλητικού Συμβουλίου (Catalan Sport Council) και τους εκπροσώπους της συντονίστριας EPSI. Οι διοργανωτές υποδέχτηκαν τους συμμετέχοντες (Ολυμπιακός, Χασκ Μλάντοστ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Βιένερ, Ααλμποργκ, ICSS Insight, SPONSORA) κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην σπουδαιότητα της συμμετοχής τους σε μια τόσο σημαντική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.  Στην συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων παραθέτοντας τους βασικούς λόγους που τους ώθησαν να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και τα δείγματα καλής διακυβέρνησης στο εσωτερικό τους. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού στην σημασία στήριξης από τα Μέλη και τους Φιλάθλους τόσο για τις διακρίσεις των αθλητικών τμημάτων όσο και για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του σωματείου σε διοικητικό επίπεδο. 

Η συζήτηση κατευθύνθηκε σε πιο πρακτικές λεπτομέρειες όπως οι βασικές δράσεις και το χρονοδιάγραμμα τους, οι κύριοι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτών όπως είναι η σημασία της ανάπτυξης και εφαρμογής σωστής μεθοδολογίας για την επίτευξη της καλής διακυβέρνησης των αθλητικών φορέων. Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Μαϊου του 2019 και την επόμενη συνάντηση που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στον Πειραιά, με τους ανθρώπους του συλλόγου να σχεδιάζουν ήδη μια εκδήλωση αντάξια των προσδοκιών και του μεγαλείου του. 

Το BIG4SPORTS συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ERASMUS+ και αποσκοπεί στον εντοπισμό και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης των αθλητικών οργανώσεων και ως εκ τούτου, την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. 

Βασίζεται στο όραμα να συνδυάσει ικανότητες και γνώσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, της αθλητικής βιομηχανίας και των αθλητικών οργανώσεων, στον τομέα της χρηστής διακυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα υψηλότερα πρότυπα στη διοίκηση του αθλητισμού και, ως εκ τούτου, και η εμπιστοσύνη ιδιωτικών εταιρειών προς τους αθλητικούς φορείς. Το BIG4SPORTS θα στηριχτεί σε υπάρχοντα διεθνή πλαίσια που σχετίζονται με την καλή διακυβέρνηση στον αθλητισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές Ευρωπαϊκές και Διεθνείς πολιτικές που αναπτύσσονται από τη Δ.Ο.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Συμμαχία για την Ακεραιότητα στον Αθλητισμό (SIGA). Η συμμετοχή επιτυχημένων αθλητικών συλλόγων στο πρόγραμμα θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των μηχανισμών καλής διακυβέρνησης σε πραγματικές συνθήκες και θα διευκολύνει την πιθανή υιοθέτηση τους σε ευρύτερη κλίμακα.

Η Γενική Γραμματέας του Ολυμπιακού, κα Χριστίνα Τσιλιγκίρη σημείωσε: «Ξεκινήσαμε το ευρωπαϊκό ταξίδι και εξωαγωνιστικά. Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τον Ολυμπιακό γιατί μετέχει σε πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο σύλλογος αποδεικνύει τον ηγετικό του ρόλο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Μετά την συμμετοχή μας σε τρία ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια και την αναμενόμενη ανάμειξή μας σε πέντε νέες Ευρωπαϊκές κοινωνικές δράσεις, για το έτος 2019, έρχεται μια νέα διαφορετική πρωτοβουλία να αποδείξει τον πρωτοποριακό τρόπο προσέγγισής μας στα αθλητικά δρώμενα. Το Big4Sports είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ακόμα καλύτερες πρακτικές διακυβέρνησης στο εσωτερικό του συλλόγου αλλά και να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για άλλους συλλόγους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Μάιο υποδεχόμαστε στον Πειραιά τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων συλλόγων με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά το περιβάλλον και τις εγκαταστάσεις που ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης λειτουργεί και αναπτύσσει τους σημερινούς και αυριανούς πρωταθλητές Ελλάδος και Ευρώπης. Είμαστε μαθημένοι να πρωτοπορούμε σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο και το αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία. Επόμενη στάση μας, είναι στις 4 Φεβρουαρίου, στην Γενική Συνέλευση των Βρυξελλών, όπου ο Ολυμπιακός θα είναι εισηγητής νέων προτάσεων για τα επόμενα χρόνια, με την πεποίθηση, ότι και φέτος όπως και πέρυσι, θα υπερψηφιστούν οι προτάσεις μας, προκειμένου να δημιουργηθούν τα νέα κοινωνικά προγράμματα που έπειτα θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EPSI, Alberto Bichi, δήλωσε: «Με την επίτευξη αυτής της συνεργασίας, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καθιέρωση των καλύτερων και πιο αποτελεσματικών προτύπων όσον αφορά την εταιρική και δημόσια διακυβέρνηση και στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την ενίσχυση των ικανοτήτων καλής διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών».