ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Είναι ο καλύτερος και δεν χωράει… ένσταση

Ο Θρύλος ήταν ξανά ο μεγάλος νικητής του 1ου τελικού που επαναλήφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (20/5) στην Αίθουσα 5 του ΣΕΦ. Ο πρωταθλητής επικράτησε για… τρίτη διαδοχική φορά ξανά του Παναθηναϊκού, με 73-58 και απέκτησε και πάλι το προβάδισμα με 2-1 στη σειρά των τελικών. Κάτι που είχε πετύχει και από την προηγούμενη Πέμπτη με την δίκαιη επικράτηση με 72-70, την οποία όμως στέρησαν «ετσιθελικά» από τις «ερυθρόλευκες». Πλέον ο Ολυμπιακός έχει ξανά την ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού, με νίκη στον 2ο τελικό ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο (22/5, 18:00).  Διαφορετικά η σειρά θα επιστρέψει στο ΣΕΦ, για τον τρίτο και τελευταίο τελικό τη Δευτέρα (24/5, 15:00).

Οι… εξελίξεις που ακολούθησαν τον 1ο τελικό της προηγούμενης Πέμπτης, πείσμωσαν την αθλήτριες του Γιώργου Παντελάκη, οι οποίες μπήκαν με μεγάλη αποφασιστικότητα στη σημερινή αναμέτρηση στην οποία επικράτησαν με χαρακτηριστική άνεση και δεν επέτρεψαν σε κανένα σημείο στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει το θετικό αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός έδωσε πολύ γρήγορο ρυθμό από το ξεκίνημα του αγώνα, τον οποίο δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν οι φιλοξενούμενες και με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Άννα Νίκη Σταμολάμπρου η οποία σημείωσε 28 πόντους με 11/17 σουτ, βρίσκεται και πάλι μια … ανάσα από την κατάκτηση του 6ου διαδοχικού πρωταθλήματος.

Με +16 στο ημίχρονο!

Η διεθνής γκαρντ πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, σημειώνοντας τους 21 από τους 28 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 11 εξ’ αυτών στην 1η περίοδο. Ακολουθήσε η η Τζόρι Ντέιβις με 11 πόντους και 4 ασίστ, ενώ από 10 πόντους σημείωσαν Σταμάτη και Φοντέιν, με την δεύτερη να μαζεύει και 8 ριμπάουντ. Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έλεγξε απόλυτα το ρυθμό και πήγε μπροστά στο σκορ με 20-14 και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο για να αυξήσει στο +16 τη διαφορά στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου. Το 39-23, μαρτυρούσε την «ερυθρόλευκη» υπεροχή.  

Στα πρώτα λεπτά του του 3ου δεκαλέπτο, με καλάθι της Τζόρι Ντέιβις στον αιφνιδιασμό, ο Θρύλος διεύρυνε στο +20 τη διαφορά για το 45-25. Το μόνο που κατάφερε ο Παναθηναϊκός ήταν να μειώσει στους 9 στα επόμενα λεπτά, για το 53-44, όμως με τρίποντο της Σταμάτη διαμορφώθηκε το 56-44, με το οποίο ολοκληρώθηκε η περίοδος. Ο Θρύλος διαχειρίστηκε υποδειγματικά το υπέρ του προβάδισμα φτάνοντας στο 63-47, με τρίποντο της Σταμολάμπρου στα 5:45 της τελευταίας περιόδου. Δυο λεπτά αργότερα ακολούθησε νέο τρίποντο της Σταμάτη για το 66-51, με τη Φοντέιν να γράφει με μπάσιμο το 68-51, 3:95 πριν τη λήξη. Στα λεπτά που απέμειναν ο Θρύλος δεν συνάντησε καμία δυσκολία, πήγε στο 71-56 με νέο τρίποντο της Νικολοπούλου (1:30), για να φτάσει στην τελική επικράτηση με 73-58.

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 39-23, 56-44, 73-58.

Ολυμπιακός (Παντελάκης): Σταμολάμπρου 28(3), Σταμάτη 10(2), Αλεξανδρή 2, Φοντέιν 10, Νικολοπούλου 7, Κόστοβιτς 5, Παντελή, Ντέιβις 11(1)

Παναθηναϊκός (Καπογιάννη): Ριντ 16, Μόργκαν 11(1), Μούλη 6, Λύμουρα 7(1), Καλαμπάκου, Κωτούλα 3(1), Δίελα, Λεουτσάνκα 13, Χατζηνικολάου 2

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιώργος Παντελάκης: «To κλειδί σε αυτά τα παιχνίδια είναι κάτι παραπάνω. Από τους 23 πόντους που δεχθήκαμε στο πρώτο ημίχρονο, οι 8 ήρθαν από επιθετικό ριμπάουντ. Ξέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει μέγεθος και έπρεπε να προστατέψουμε καλύτερα τη ρακέτα μας. Δεν το κάναμε καλά σήμερα. Αλλά ειδικότερα σε αυτά τα παιχνίδια της σειράς των τελικών, παίζει μεγάλο ρόλο η ενέργεια, το πάθος ταυτόχρονα με τη σκέψη. Σίγουρα είμαστε μια ομάδα που στηρίζουμε το παιχνίδι μας στην άμυνα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, τόσα χρόνια. Αυτό μας βοήθησε να βρούμε εύκολο σκορ και να σκοράρουμε σχεδόν 40 πόντους στο ημίχρονο. Η άμυνα είναι καθαρά θέμα διάθεσης. Τα συναισθήματα μερικές φορές είναι δύσκολο να τα διαχειριστείς και δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν. Εμείς αυτό που κάναμε, ήταν να αποθηκεύσουμε αυτά τα συναισθήματα στο πίσω μέρος του μυαλού μας και να τα βγάλουμε την ώρα του παιχνιδιού.  Με την ενέργειά μας και με τη γλώσσα του σώματος. Σίγουρα ήταν μια κατάσταση που ζήσαμε πολύ δύσκολη για εμάς. Είμαι 17 χρόνια προπονητής και δεν έχω βιώσει ξανά τέτοιες καταστάσεις. Συνολικά με τον COVID και να περιμένουμε να δούμε να θα παίξουμε ή όχι. Είμαι σε μια κατάσταση που πραγματικά δεν ξέρω τι ξημερώνει. Γιατί τα γεγονότα και η ροή τους είναι τέτοια που μπορεί τώρα να κουβεντιάζουμε για τη νίκη αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε να αυτό θα γίνει στην πράξη. Τώρα στη Λεωφόρο θα είναι το τελευταίο παιχνίδι, αν κερδίσουμε και αν… πάμε. Σίγουρα αυτό που έχω να κάνω εγώ είναι να προετοιμάσω την ομάδα να παίξει το Σάββατο. Όλη αυτή η αναμπουμπούλα μας έχει κάνει τη δουλειά δύσκολη. Είναι ένα φορμάτ στα πλέι οφ που δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γιατί οι μέρες αλλάζουν με όλη αυτή την κατάσταση και μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω την προετοιμασία της ομάδας. Τώρα λέμε ότι το Σάββατο θα πάμε να παίξουμε και ενδεχομένως να πάμε να παίξουμε την Κυριακή ή τη Δευτέρα».

Aγγελική Νικολοπούλου: «Σαν άνθρωπος γενικά είμαι της άποψης, ότι οι πράξεις μετράνε πιο πολύ από τα λόγια. Θεωρώ ότι ήταν κάποιες μέρες αρκετά δύσκολες γιατί είχαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση, αρκετά περίεργη. Παρ’ όλα αυτά συσπειρωθήκαμε ακόμα περισσότερο σαν ομάδα. Μας πείσμωσε πολύ περισσότερο όλο αυτό και όλες μας από τον προπονητή μέχρι την τελευταία παίκτρια. Ό,τι κερδίζετε, κερδίζετε μέσα στο γήπεδο. Όλα τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν. Από κει και πέρα εμείς είμαστε εδώ για να το πάμε μέχρι τέλους και η ομάδα να πάρει αυτό που τους αξίζει. Τώρα θα πάμε στη Λεωφόρο για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για την ομάδα μας».

Άννα Νίκη Σταμολάμπρου: «Όσο και αν προσπαθούσαμε να μην μας επηρεάσει η κατάσταση, είμαστε άνθρωποι εκτός από επαγγελματίες αθλητές και σίγουρα το να μαθαίνεις, μισή ώρα πριν φύγουμε για να πάμε στη Λεωφόρο να παίξουμε το θεωρητικά τελευταίο μας παιχνίδι, ίσως. Μας πείσμωσε σίγουρα και μας συσπείρωσε ως ομάδα. Μπορούσαμε να το δούμε και από τις προπονήσεις ότι το μάτι μας γυάλιζε. Εμείς είχαμε πει οι παίκτριες και με τη βοήθεια του κοόυτς, ο οποίος κατάφερε να μας κρατήσει ψυχολογικά σε μια ετοιμότητα να είμαστε έτοιμες να παίξουμε. Σίγουρα μας πείσμωσε αλλά η σειρά δεν τελειώνει εδώ. Ήταν ένα πολύ καλό ματς, έχουμε άλλο ένα όμως και ξεκάθαρα στόχος μας είναι, αν δεν αλλάξει κάτι πάλι, να πάμε το Σάββατο να παίξουμε στη Λεωφόρο και να τα δώσουμε όλα εκεί».