ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Υποβλήθηκαν νέες προτάσεις για το πρόγραμμα Erasmus+ Sport!

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την δυναμική του παρουσία στα αθλητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ακόμα χρονιά αφού ηγείται τριών νέων προγραμμάτων για τα οποία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν το Σεπτέμβριο. Για 7η συνεχόμενη χρονιά, ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά στην υποβολή ιδεών/αιτήσεων για νέες αθλητικές δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα Erasmus+ Sport.

Σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Αθλητικών Συλλόγων (EMCA) και άλλους ευρωπαϊκούς αθλητικούς φορείς, ο Ολυμπιακός έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε δέκα Erasmus+ προγράμματα και σε μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία υπό το πρόγραμμα Horizon 2020, επτά εκ των οποίων υλοποιούνται μέσα στο 2020. Χρόνο με τον χρόνο, το δίκτυο συνεργασίας γιγαντώνεται με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες συζητήσεις και ιδέες για νέα προγράμματα να αναπτύσσονται. Την φετινή χρονιά, ο σύλλογος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρεις νέες ιδέες που σχετίζονται με την προώθηση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού καθώς και με την σημασία αύξησης της φυσικής δραστηριότητας για την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, οι τρεις προτάσεις είναι:

"Αθλητισμός για την Τρίτη Ηλικία"

Περιγραφή: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες για ηλικιωμένους με σκοπό την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και των οφελών της φυσικής δραστηριότητας για εκείνους.

«Street Sports: Πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας»

Περιγραφή: Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη του ρόλου του αθλητισμού στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της βίας και της νεανικής παραβατικότητας. Οι κύριες δράσεις αφορούν την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους και σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών.

«Αναβίωση και προώθηση των αγωνισμάτων των Αρχαίων και Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων»

Περιγραφή: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες στα πρότυπα των Αρχαίων και Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων με σκοπό την διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών καθώς επίσης και την αύξηση της αθλητικής συμμετοχής των φιλάθλων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Πέρα από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν με βασικό συντονιστή τον Ολυμπιακό, ο σύλλογος στήριξε τις ιδέες λοιπών μελών της EMCA και ευρωπαϊκών αθλητικών φορέων με σημαντική διαδρομή στα ευρωπαϊκά προγράμματα έχοντας μάλιστα ενεργό ρόλο τόσο στην συγγραφή όσο και στον σχεδιασμό των προτεινόμενων δράσεων. Πρόκειται για προτάσεις ποικίλης θεματολογίας όπως η διπλή καριέρα στον αθλητισμό, αθλητισμός στον χώρο εργασία, αθλητικές δραστηριότητες για άτομα με αναπηρίες, η ανάπτυξη αθλητών-προτύπων, ο ψυχοκοινωνικός του αθλητισμού και η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στα σπορ. Τα αποτελέσματα των εν λόγω αιτήσεων αναμένεται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο έπειτα από την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ​