ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες!

Ολυμπιακός σημαίνει πρωτοπορία και καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. 

Για μια ακόμα χρονιά, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ απέδειξαν τον ηγετικό ρόλο του συλλόγου στις αθλητικές και κοινωνικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Η αξιοπιστία και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του Θρύλου επιβραβεύτηκε για μια ακόμη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς ο σύλλογος αναμένεται να συμμετάσχει το 2020 σε 4 νέα προγράμματα. Μια αξιοπιστία που έχει αποδειχθεί πολλάκις, τόσο από τα 7 προγράμματα που ο Ολυμπιακός έχει πάρει μέρος από το 2014 και μετά έχοντας τον συντονιστικό ρόλο σε τρία από αυτά, όσο και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εργασίες της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πολυαθλητικών Συλλόγων (EMCA). 

Σχετικά με τα νέα προγράμματα, πρόκειται για ενδιαφέρουσες δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση του αθλητισμού για όλους και στην κοινωνική ενσωμάτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ο Θρύλος έχει τον συντονιστικό ρόλο σε ένα από αυτά ενώ η παρουσία του στα υπόλοιπα κρίνεται καθοριστική για την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων και των αξιών που αντιπροσωπεύουν. 

Τα προγράμματα που θα συμμετέχει ο Ολυμπιακός το 2020 είναι:

Disability Water Sports

Διάρκεια προγράμματος: 12 μήνες (01/01/2020 – 31/12/2020)

Συμμετέχοντες: Ολυμπιακός (Συντονιστής), Λάτσιο, Βερόνα, Ερυθρός Αστέρας

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες και η ενασχόλησή τους  με τα θαλάσσια σπορ. Κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης γενικότερα, και ιδίως της φυσικής αγωγής, είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν διαφορετικές δυνατότητες. Οι στάσεις σχετικά με τη συμμετοχή αυτών των ατόμων στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό σε διάφορα περιβάλλοντα (σχολεία, αθλητικοί σύλλογοι κ.λπ.) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαδικασία βελτίωσης της αποδοχής αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. Το πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων συνάδει με την ανάπτυξη μιας νέας θετικής στάσης απέναντι στα άτομα με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση για το δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή, την αναγνώριση της θέλσηςη και της αποφασιστικότητας αυτών των αθλητών. Η προσπάθεια των αθλητών με αναπηρίες είναι άξιες θαυμασμού, δεδομένου ότι οι επιδόσεις τους σε πολλά αθλήματα διαφέρουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα από τους Ολυμπιονίκες. Σε αυτό το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες σύλλογοι αναμένεται να οργανώσουν δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ όπως υδατοσφαίριση, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κολύμβηση για άτομα με αναπηρία υπό την καθοδήγηση των επαγγελματικών προπονητών και αθλητών τους.

Sport & Diabetes

Διάρκεια προγράμματος: 30 μήνες (01/01/2020 – 30/06/2022)

Συμμετέχοντες: Λεβερκούζεν (Συντονιστής), Ολυμπιακός, Χασκ Μλάντοστ, Διεθνής Ένωση Διαβητικών, Λάτσιο, Βίνερ

Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε άτομα με διαβήτη να εξασκήσουν τα αγαπημένα τους αθλήματα και να συνεχίσουν την εκγύμνασή τους μετά την διάγνωση, εκπαιδεύοντας όλους τους ενδιαφερόμενους πώς να χειριστούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τον διαβήτη και να μειώσουν τους φόβους που οδηγούν στον αποκλεισμό ατόμων με διαβήτη. Πολλά παιδιά σταματούν να αθλούνται όταν διαγνωστούν για διάφορους λόγους. Κυρίως είναι είτε ο φόβος των γονέων και  των παιδιών είτε η έλλειψη γνώσης των προπονητών και των εκπαιδευτικών για το πώς να χειριστούν τα παιδιά με διαβήτη. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και εύκολα κατανοητής έκδοσης που εξηγεί τα πάντα για τον αθλητισμό για άτομα με διαβήτη. 

APPLE

Διάρκεια προγράμματος: 18 μήνες (01/01/2020 – 30/06/2021)

Συμμετέχοντες: Λάτσιο (Συντονιστής), Ολυμπιακός, Λέφσκι Σόφιας, Φέγενορντ, Ερυθρός Αστέρας, Ααλμποργκ, Χασκ Μλάντοστ, EPSI, Ποντεβέκιο Μπολόνια

Το Έργο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα των νέων και των παιδιών, για τη σημασία της άσκησης και της διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω μιας σειράς σεμιναρίων και ενεργών μαθήσεων στα σχολεία και με συναντήσεις σχετικών ενδιαφερομένων μερών. Οι δραστηριότητες αυτές εστιάζουν όχι μόνο στην προώθηση του αθλητισμού αλλά στην υγεία σε ευρύτερη προοπτική. Η συνεργασία με τους νέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας της σημερινής και της μελλοντικής κοινωνίας.

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Horizon 2020! 

Τα φετινά αποτελέσματα επιφύλασσαν μία ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία για τον Ολυμπιακό καθώς ο σύλλογος για πρώτη φορά θα συμμετέχει στο πρόγραμμα Horizon 2020. Μία ευχάριστη εξέλιξη που αποτελεί δικαίωση για την μέχρι τώρα πορεία στις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και γιγαντώνει ακόμα περισσότερο το κύρος του συλλόγου σε εξωαγωνιστικές δράσεις. Το συγκεκριμένο project εντάσσεται στην κατηγορία πληροφορικής και νέων τεχνολογιών. Συγκεκριμένα: 

Data Vaults

Διάρκεια προγράμματος: 36 μήνες (01/01/2020 – 31/12/2022)

Συμμετέχοντες: Fraunhofer (Συντονιστής), Ολυμπιακός, ATOS, Danmarks Tekniske Universitet, Artificious, Infineon Technologies, Suite5, Assentian Europe, ETA Consulting, Gioumpitek, Fundacion Tecnalia Research, Maggioli SPA, A7 Software, Comune Di Prato, My Energia, Δήμος Πειραιά

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς πλατφόρμας η οποία θα μπορεί να διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα προερχόμενα από διαφορετικές πηγές όπως έξυπνες φορητές συσκευές, wearables, σένσορες, ιατρικούς φακέλους, εργομετρικά tests κλπ. Κάθε μέλος της πλατφόρμας θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει άδεια για τη συλλογή των δεδομένων που τον/την αφορούν και μέσω αυτής θα αποκτά πλήρη έλεγχο τους ενώ θα έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί με πλήρη ασφάλεια επιλεγμένα δεδομένα του με τρίτους. 

Όμως, η εξωαγωνιστική ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού δεν σταματά εδώ. Ο σύλλογος έχει στα σκαριά νέες ιδέες και συνεργασίες με ευρωπαϊκούς αθλητικούς φορείς που αναμένεται να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο 2020.