ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική υστέρηση!

Ο Ολυμπιακός για μια ακόμη φορά ανέδειξε το κοινωνικό του προφίλ διοργανώνοντας την εκδήλωση «Αθλητισμός και Άτομα με Νοητική Υστέρηση» στο Κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη». Η εκδήλωση διεξήχθη στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Sports For Different Heroes” στο οποίο ο σύλλογος μας συμμετέχει και ηγείται και επικεντρώνεται στην κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με νοητική υστέρηση και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μ. Κόκκορη», τον Δήμο Πειραιά, τον Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Πειραιά και υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, της Unesco Νοτίων Προαστίων, του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή και της εταιρείας C.J.T.

Από τις 14:00 στο φουαγιέ του γηπέδου και έως την λήξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Ολυμπιακός-Θέτιδα Βούλας, διεξήχθη φιλανθρωπικό bazaar από το Ίδρυμα Κόκκορη με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και να στηρίζουν την πρωτοβουλία του συλλόγου. Επιπλέον, στις 17:00 πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες για τα άτομα που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Κόκκορη με σκοπό την ψυχαγωγία τους και την ενεργή ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αθληθούν και να περάσουν στιγμές χαράς υπό την καθοδήγηση των αθλητών και αθλητριών του τμημάτων βόλεϊ ανδρών και βόλεϊ γυναικών καθώς επίσης και των Ακαδημιών βόλεϊ και χάντμπολ του συλλόγου. Οι αθλητές και οι αθλήτριες του Ολυμπιακού έδειξαν να απολαμβάνουν την συναναστροφή τους και το παιχνίδι με τα άτομα του Ιδρύματος τονίζοντας την σημασία διοργάνωσης τέτοιων πρωτοβουλιών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί προσωπική έμπνευση της Γενικής Γραμματέως του Ολυμπιακού, κυρίας Χριστίνας Τσιλιγκίρη η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτύξει ευρέως την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την αθλητική δραστηριότητα και κοινωνικοποίηση των ατόμων με νοητική υστέρηση τόσο στις Συνελεύσεις της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πολυαθλητικών συλλόγων (E.M.C.A.) όσο και στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συγκεκριμένα ιδέα έλαβε την καθολική αποδοχή των ευρωπαϊκών πολυαθλητικών συλλόγων και εγκρίθηκε με υψηλή βαθμολογία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την έναρξη του προγράμματος (Ιανουάριος 2019) ο σύλλογος έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων αυτών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τον Μάρτιο, ο Ολυμπιακός διοργάνωσε την Ημερίδα «Αθλητισμός για όλους» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην άθληση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, ο σύλλογος «τρέχει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καμπάνια με βίντεο αθλητών/αθλητριών δηλώνοντας την στήριξη τους στο εν λόγω πρόγραμμα και την περαιτέρω διάδοσή του. Οι δράσεις κορυφώθηκαν με την χθεσινή εκδήλωση και την βασική υλοποίηση του προγράμματος διοργανώνοντας αθλητικές δραστηριότητες για τα άτομα αυτά. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020 με τους ανθρώπους του Θρύλου να προγραμματίζουν από τώρα και επόμενες δράσεις με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική υστέρηση.​

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χριστίνα Τσιλιγκίρη-Γενική Γραμματέας Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.: «Είναι μια πολύ συγκινητική ημέρα και η μεγαλύτερη μας χαρά είναι ότι σήμερα δεν είναι μόνο οι αθλητές εδώ, είναι οι ακαδημίες, είναι οι προπονητές, είναι οι φροντιστές και έχουμε γίνει όλοι μια μεγάλη παρέα για να βοηθήσουμε τα άτομα με νοητική υστέρηση. Ο σκοπός και το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αποκλεισμένοι. Είναι μέρος της κοινωνίας και το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να τους εντάξουμε στο σύνολο, να παίξουμε μαζί τους, να μιλήσουμε μαζί τους και να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό και τίποτα που να μας κρατάει μακριά τους. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα γεγονός από τα πολλά πράγματα που θα γίνουν. Αυτό δεν είναι υπόσχεση, είναι βεβαιότητα για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν με μοναδικό πάντα σκοπό να βοηθήσουν ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που έχουν πρόβλημα».

Σταυρούλα Αντωνάκου-Πρόεδρος ΟΠΑΝ: «Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Ολυμπιακού για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σαν Δήμος Πειραιά, δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από τέτοιες πρωτοβουλίες. Περνάμε μήνυμα ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αλλά και ειδικές ικανότητες έχουν δικαίωμα όχι μόνο στη ζωή αλλά και στον αθλητισμό. Ως χώρα είμαστε ένας αφιλόξενος κόσμος ως κοινωνία για αυτούς τους ανθρώπους, από άποψη υποδομών. Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα με πολλές δράσεις μέσα στο χρόνο ότι ο αθλητισμός είναι για όλους. Πολλά συγχαρητήρια και πάλι στον Ολυμπιακό και ως Δήμος Πειραιά, είμαστε πάντα δίπλα σε τέτοιες δράσεις».

Πατήρ Νικόδημος Φαρμάκης- Δ/ντης Ιδρύματος Κόκκορη: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς και ευχαριστούμε πολύ την κ. Τσιλιγκίρη και τη διοίκηση του Ολυμπιακού. Ένας αθλητικός σύνδεσμος που προάγει τον αθλητισμό αλλά είναι και ευαίσθητος στην κοινωνία για τα άτομα αυτά με νοητική αναπηρία. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας που τους δίνονται τέτοιες ευκαιρίες ώστε να δείξουν παραέξω αυτό το οποίο έχουν. Δηλαδή την αγάπη, το χαμόγελο τους, την ευαισθησία τους και τη χαρά τους πάνω από όλα. Είναι ίσως από τα σημαντικά γεγονότα από τα οποία συμβαίνουν τώρα πριν και μετά όπου είναι ουσιαστική η προσφορά του αθλητικού γίγνεσθαι σε αυτά τα άτομα με νοητική αναπηρία».

Δημοσθένης Σταματάτος –Αντιδήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη: «Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση. Πραγματικά ο Ολυμπιακός έχει δείξει για άλλη μια φορά το πως στέκεται δίπλα και στους ανθρώπους γενικότερα αλλά και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες και πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον αθλητισμό, ο οποίος αθλητισμός προάγει και παράγει και πολιτισμό αλλά και πάνω από όλα καλύτερες συνθήκες μέσα από τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί».

Ιωάννης Μαρωνίτης - Πρόεδρος Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων : «Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία σαν τη σημερινή μας κάνει όλους χαρούμενους. Πάνω από όλα η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, η συμμετοχή των παιδιών, των ανθρώπων των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που είναι εδώ μαζί μας σε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός. Έχει επίκεντρο τον άνθρωπο , έχει επίκεντρο τον αθλητισμό και τον πολιτισμό».

Μανώλης Τσιρογιάννης-Διευθυντής Ακαδημιών Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Ο Ολυμπιακός είναι πάντα δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τον αθλητισμό να εντάξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλες αυτές τις ομάδες στην κοινωνία, να μπορούμε να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και πάνω από όλα χαρά για όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας χρειάζονται».

Στέλλα Χριστοδούλου-Αρχηγός ομάδας βόλεϊ Γυναικών: «Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο μπράβο στον Ολυμπιακό για αυτή την πρωτοβουλία. Ο αθλητισμός είναι για όλους και αυτό αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά. Ο αθλητισμός είναι το ισχυρότερο μέσο για την κοινωνικοποίηση των ευπαθών ομάδων. Όλοι οι αθλητές είμαστε στο πλευρό τους, στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες και θέλουμε να βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους με τα πραγματικά τους χαμόγελα». 

Αρέτα Κονόμη-Αθλήτρια ομάδας βόλεϊ Γυναικών: «Είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία  του συλλόγου, να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες, να συμβάλουμε στην κοινωνικοποίηση αυτών των ατόμων μέσω του αθλητισμού και να τους φέρουμε πιο κοντά μας. Πραγματικά θέλουμε να τους στηρίξουμε  και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».

Μαρία Νομικού-Αθλήτρια ομάδας βόλεϊ Γυναικών: «Μια σημαντική πρωτοβουλία του συλλόγου που χαίρομαι πραγματικά που είμαι εδώ και συμμετέχω. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να νιώσουν μέρος της κοινωνίας και είναι σημαντική πρωτοβουλία η σημερινή. Συμμετέχουμε όλοι και ευχόμαστε να ακολουθήσουν πολλές ακόμα».

Μπράνκο Κοβάτσεβιτς-Προπονητής ομάδας βόλεϊ Γυναικών: «Μια πολύ όμορφη εκδήλωση σήμερα πραγματοποιείται στο γήπεδο μας , για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η οικογένεια του Ολυμπιακού, στέκεται δίπλα τους, τους δείχνει ότι είναι και αυτοί μέρος της οικογένειας μας και της κοινωνίας. Είμαστε όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε ο καθένας με τον τρόπο του σε αυτό.

Φερνάντο Μουνιόθ Μπενίτεθ-Προπονητής ομάδας βόλεϊ Ανδρών: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε αυτή την δράση του συλλόγου μας. Είναι πολύ σημαντικό για έναν οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός να πραγματοποιεί τέτοιες πρωτοβουλίες που προσφέρουν χαρά στους συνανθρώπους μας και είμαστε περήφανοι που ως μέλη αυτής της οικογένειας μετέχουμε και εμείς σε τέτοιου είδους δράσεις».

Αντώνης Βουρδέρης-Βοηθός Προπονητή ομάδας βόλεϊ Ανδρών: «Είναι στιγμές που απολαμβάνουμε και εμείς οι ίδιοι, να δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο γιατί ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο η πίεση των παιχνιδιών για τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα. Είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, έχουμε ευαισθησίες και χαιρόμαστε να βλέπουμε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, να έρχονται κοντά μας και να περνάνε καλά. Τα γήπεδα δεν είναι μόνο για επαγγελματίες, είναι για όλους».

Γιώργος Πετρέας-Αθλητής ομάδας βόλεϊ Ανδρών: «Αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα, να βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και χρειάζονται την στήριξη όλων μας. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ολυμπιακού που δείχνει για ακόμα μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, στηρίζοντας τα άτομα με νοητική υστέρηση. Όταν χρειάζεται, είναι πάντα εκεί και είμαστε χαρούμενοι να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις».   

 

Video

Εκδήλωση ερασιτέχνη ΟΣΦΠ για άτομα με νοητική στέρηση