ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Το meeting της LEN και οι αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν

Στο περιθώριο της διεξαγωγής του Final-8 του LEN Champions League πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN), των εκπροσώπων των σωματείων, αλλά και των ομοσπονδιών των χωρών μελών της LEN. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ενός προσχεδίου σχετικά με το όραμα και τις αλλαγές που θέλουν να πραγματοποιήσουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχοντας σχεδιάσει ένα πενταετές πλάνο, μέχρι το 2028.

Η παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο της LEN κ. Αντόνιο Σίλβα, τον πρώτο αντιπρόεδρο Γιόζιπ Βάρβοντιτς και από τα μέλη του μπιρό της LEN, κ. Κυριάκο Γιαννόπουλο και Μίλος Μράσεβιτς.

Στην αρχή η κα. Κίρστεν (επικεφαλής ανάπτυξης) παρουσίασε το πλάνο ανάπτυξης του αθλήματος με κύριο όραμα να γίνει την υδατοσφαίριση ένα κορυφαίο ομαδικό άθλημα στις Ευρωπαϊκές χώρες και μέσα από τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί η υδατοσφαίριση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παραπάνω θα στηριχτούν σε 3 βασικούς πυλώνες.

1. Βελτιώνοντας και αναπτύσσοντας το άθλημα.

2. Με αύξηση της συμμετοχής και της διανομής της εικόνας.

3. Δημιουργία βελτιωμένων εμπορικών εσόδων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γιαννόπουλος που παρουσίασε τη δομή των διοργανώσεων για την επόμενη σεζόν, οι οποίες είναι βασισμένες στο νέο σύστημα κατάταξης της LEN έτσι ώστε να υπάρχει ένας αντικειμενικός και δίκαιος τρόπος επιλογής των συμμετεχόντων.

Σχετικά με το Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών της επόμενης περιόδου:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι σύλλογοι που η εθνική τους ομοσπονδία βρίσκεται ανάμεσα στη 1η και τη 12η θέση του συστήματος κατάταξης, με την κάθε ομοσπονδία από τις 12 να έχει δικαίωμα να βγάζει 3 ομάδες στη διοργάνωση. Οι 12 πρωταθλήτριες ομάδες από τις 12 χώρες που βρίσκονται στην κατάταξη έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν wild card η οποία θα τους στείλει απευθείας στη φάση των ομίλων. Για να συμπληρωθεί ο αριθμός των ομάδων στη φάση των ομίλων θα πρέπει να προκύψουν ακόμα 4 ομάδες από την προκριματική φάση. Όταν συμπληρωθούν οι 16 ομάδες, θα δημιουργηθούν 4 όμιλοι των 4 ομάδων. Ο 1ος και ο 2ος του κάθε ομίλου θα προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο 3ος και ο 4ος θα συμμετέχει στη φάση των 8 του Euro Cup. Στην προημιτελική φάση του Champions League, θα δημιουργηθούν 2 όμιλοι των 4ων ομάδων. Ο 1ος και ο 2ος του κάθε ομίλου, θα προκριθεί στο Final-4 το οποίο θα διεξάγεται σε 3 ημέρες (2 ημιτελικοί, ρεπό, μικρός και μεγάλος τελικός) ενώ η ομάδα που θα αναλάβει τη διοργάνωση δε θα προκρίνεται απευθείας σε αυτό όπως γινόταν μέχρι σήμερα με το Final-8. H προκριματική φάση θα διεξαχθεί το 3ήμερο 8 με 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η πρώτη αγωνιστική για τη φάση των ομίλων θα διεξαχθεί στις 26/27 Σεπτεμβρίου.
Το Final 4 έχει προγραμματιστεί για τις 6-8 Ιουνίου του 2024.

Σχετικά με το Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών της επόμενης περιόδου:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι σύλλογοι που η εθνική τους ομοσπονδία βρίσκεται ανάμεσα στη 1η και την 6η θέση του συστήματος κατάταξης, με την κάθε ομοσπονδία από τις 6 να έχει δικαίωμα να βγάζει 5 ομάδες στη διοργάνωση. Ανάλογα με τη συμμετοχή των σωματείων, θα διοργανωθούν προκριματικά τουρνουά με τις ομάδες να χωρίζονται σε ομίλους. Για τη φάση των ομίλων θα πρέπει να έχουν προκριθεί 16 ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε 4 ομίλους των 4 ομάδων. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες των ομίλων θα προκριθούν στο Final-4 της διοργάνωσης. H προκριματική φάση θα διεξαχθεί το 3ήμερο 22 με 24 Σεπτεμβρίου, ενώ η πρώτη αγωνιστική για τη φάση των ομίλων θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου.
Το Final 4 έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Απριλίου του 2024.