ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Του στέρησαν το 4ο ευρωπαϊκό

Εκπληκτικό, μοναδικό, ανεπανάληπτο και πέρα για πέρα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ! Στην ιστορία του μεγαλύτερου πολυαθλητικού συλλόγου της Ευρώπης και όχι μόνο, προστέθηκε μια ακόμα ιστορική σελίδα. Η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού μπορεί να ηττήθηκε στον τελικό του Len Trophy με 13-11 από την Ουγγρική Ντουναϊσβάρος, ωστόσο αυτό που συμβαίνει μέσα σε μια εβδομάδα δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά του Ελληνικού αθλητισμού. Τρεις μόλις μέρες μετά την κατάκτηση του CEV Challenge Cup από την ομάδα βόλεϊ Γυναικών και το ασημένιο μετάλλιο της ανδρικής ομάδας βόλεϊ στον τελικό της αντίστοιχης διοργάνωσης, ένα ακόμα «ερυθρόλευκο» τμήμα αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό τελικό. Και το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο πόλο γυναικών θα είχε έρθει αν τα σφυρίγματα των διαιτητών του τελικού δεν ήταν ανάποδα στα τελευταία δυο λεπτά της αναμέτρησης, όπου αντί για πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και αποβολή για την Ντουναϊσβάρος, δόθηκε επιθετικό φάουλ στην Αλεξάνδρα Ασημάκη, ενώ και στην προσπάθεια της Έγκες, η φάση είναι αμφιλεγόμενη, με το γκολ τελικά να μην μετράει. 

Ισορροπία στο 1ο οκτάλεπτο

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στην πισίνα του «Ελ Σοράλ» και προηγήθηκε πολύ γρήγορα με 1-0 με γκολ της Ασημάκη. Στη συνέχεια μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1 και 3-2, ωστόσο ισοφάρισε γρήγορα σε 3-3 με την Ελευθερία Πλευρίτου. Η Χρυσή Διαμαντοπούλου είπε όχι σε προσπάθεια της  Ντουναϊσβάρος και στην αμέσως επόμενη φάση η Ασημάκη κέρδισε πέναλτι, που εκτέλεσε εύστοχα η Αβραμίδου για το 4-3. Νέο στοπ της τερματοφύλακα του Ολυμπιακού διατηρεί το «ερυθρόλευκο» προβάδισμα για να ολοκληρωθεί το οκτάλεπτο τελικά στο 4-4.

Τη σταμάτησαν τα δοκάρια

Η Ντουναϊσβάρος προηγήθηκε με την έναρξη του δεύτερου οκταλέπτου με 6-4, για να σταματήσει το σερί της Ουγγρικής ομάδας η Αβραμίδου για το 5-6. Η Διαμαντοπούλου σταμάτησε την προσπάθεια της  Βάλι αλλά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε σε εκείνο το σημείο να φέρει εκ νέου το παιχνίδι στα ίσα και στην αμέσως επόμενη φάση οι τυπικά φιλοξενούμενες πέτυχαν το 7-5. Δυο δοκάρια στην ίδια φάση από τις παίκτριες του Χάρη Παυλίδη που δεν μπόρεσαν να μειώσουν. Μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, οι άμυνες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο με το σκορ να μένει στο 5-7.

Ανατροπή από το μείον τρία

Η  Σίλαγκι  κάνει το 8-5 για τη  Ντουναϊσβάρος με την έναρξη του 3ου οκταλεπτου, για να απαντήσει γρήγορα η Αβραμίδου με εξαιρετική ψιλοκρεμαστή εκτέλεση από την περιφέρεια για το 8-6. Πάλι η Σιλάγκι σκοράρει για την Ουγγρική ομάδα κάνοντας το 9-6. Η Έγκενς με άπιαστη εκτέλεση από την περιφέρεια μειώνει σε 9-7 και η Αβραμίδου με το τέταρτο προσωπικό της γκολ φέρνει το παιχνίδι στο γκολ και το 9-8. Το σερί των «ερυθρολεύκων» διευρύνθηκε σε 3-0 με την Έμολο να εκμεταλλεύεται τον παίκτη παραπάνω και να φέρνει το παιχνίδι στα ίσα για το 9-9. Ο Ολυμπιακός θα είχε προηγηθεί αν η προσπάθεια της Έγκενς δεν σταμάταγε στο δοκάρι. Η  Ντουναϊσβάρος  προηγήθηκε εκ νέου με 10-9 σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος της περιόδου χάρη σε δυο αποκρούσεις της Ιωάννας Σταματοπούλου, που πέρασε κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού στο τρίτο οκτάλεπτο, στα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα.

Στο 2:14 κρίνεται όλο το ματς

Με το τρίτο προσωπικό της γκολ η Μόνικα Έγκενς φέρνει εκ νέου το παιχνίδι στα ίσα (10-10 στο 7:10). Η  Γκάρντα  ευστοχεί σε πέναλτι για το 10-11. Τα άσχημα τελειώματα στις φάσεις δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να πετύχει γκολ και η  Γκουρισάτι έδωσε προβάδισμα δυο γκολ στην ομάδα της τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του τελικού.  Στο 3:02, η Τζούλια Έμολο μείωσε με πέναλτι σε 12-11 και η Σταματοπούλου στην αμέσως επόμενη φάση κράτησε τη διαφορά στο γκολ. Στο 2:14 δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι για τον Ολυμπιακό και αποβολή της παίκτριας της Ντουναϊσβάρος πάνω στην προσπάθεια της Αλεξάνδρας Ασημάκη, αλλά επιθετικό φάουλ της Ελληνίδας φουνταριστής. Οι «ερυθρόλευκες» έβγαλαν εξαιρετική άμυνα στο 1:32 με παίκτρια λιγότερο ωστόσο αστόχησαν στην επόμενη επίθεση τους και με το δεύτερο γκολ της Γκουρισάτι διαμορφώθηκε το 13-11 στο 00:33 δίνοντας τον τίτλο στην  Ντουναϊσβάρος. 

Τα οκτάλεπτα:  4-4, 1-3, 4-3, 2-3

Η διακύμανση:

1ο οκτάλεπτο: 1-0 Ασημάκη (φουνταριστός, 7:14), 1-1 Γκάρντα  (περιφέρεια, 6:49), 1-2  Μαχιέ (5:04), 2-2 Έγκενς (π/π, 4:49),  2-3  Ζίγκλερ  (περιφέρεια, 4:31), 3-3 Πλευρίτου Ελ. (π/π, 2:26), 4-3 Αβραμιδου (πέναλτι, 1:49), 4-4  Εμχούνου (περιφέρεια, 00:45).

2ο οκτάλεπτο: 4-5  Γκάρντα  (π/π, 7:33), 4-6  Εμχούνου  (περιφέρεια, 5:42), 5-6 Αβραμίδου (περιφέρεια, 5:07), 5-7  Σίλαγκι  (περιφέρεια, 3:47).

3ο οκτάλεπτο: 5-8  Σίλαγκι (περιφέρεια, 7:35), 6-8 Αβραμίδου (περιφέρεια, 6:43), 6-9  Σίλαγκι (περιφέρεια, 6:05), 7-9 Έγκενς (περιφέρεια, 4:30), 8-9 Αβραμίδου  )περιφέρεια, 3:46), 9-9 Έμολο (π/π 2:46), 9-10  Γκάρντα  (περιφέρεια, 1:00)

4ο οκτάλεπτο: 10-10 Έγκενς (περιφέρεια, 7:10), 10-11  Γκάρντα (πέναλτι, 6:46), 10-12  Γκουρισάτι (κόντρα, 3:59), 11-12 Έμολο (πέναλτι, 3:02), 11-13  Γκουρισάτι  (περιφέρεια, 00:33).

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Πλευρίτου Ελ. 1, Έγκενς 3, Ελευθεριάδου Μανωλιουδάκη, Αβραμίδου 4, Ασημάκη 1, Πλευρίτου Μ. , Έμολο 2, Πλευρίτου Β., Τσουκαλά, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου

Ντουναϊσβάρος: Κις, Σίλαγκι 3, Βάλι Φ. 1, Γκουρισάτι 2, Χόρβατ, Μαχιέ, Λούκα, Γκάρντα 4

Ζίγκλερ 1, Μπρεζόφσκι, Εμχούνου 2, Άαρτς

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Χάρης Παυλίδης δήλωσε στο osfp.gr :

“Το να παίζεις κάθε χρόνο σε ενα Final4 σαφώς και αποτελεί ένα δείγμα επιτυχίας γιατί δείχνει μια σταθερότητα σε ένα υψηλό επίπεδο και από την αρχή της χρονιάς είχαμε πει όλοι οι προπονητές που λαμβάνουμε μέρος στα κύπελλα Ευρώπης ότι φέτος είναι μακράν η πιο δύσκολη χρονιά από όλες τις προηγούμενες καθώς όλες οι ομάδες είναι πάρα πολύ δυνατές και ανταγωνιστικές, χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι εμείς αποκλειστήκαμε από την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην τελευταία φάση του παιχνιδιού στον Πειραιά, ενώ η Ντουναϊσβάρος που μας κέρδισε σήμερα αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κατάνια. Ο σημερινός τελικός θα μπορούσε άνετα να είναι ο τελικός της Ευρωλίγκας. Όσο αφορά το σημερινό παιχνίδι, θεωρώ ότι για ακόμα μια φορά προδοθήκαμε από την άμυνα μας, τα 13 τέρματα που δεχτήκαμε είναι πάρα πολλά είναι έξω από το παιχνίδι μας. Ο ρυθμός του παιχνιδιού ευνοούσε την αντίπαλο μας, με πολλά γκολ, πολλές επιθέσεις και πολλά λάθη, κάτι που μας έβγαλε από τον κανονικό ρυθμό παιχνιδιού μας. Όταν κάποια στιγμή βρήκαμε την ισορροπία μας σε άμυνα και επίθεση, καταφέραμε να ισοφαρίσουμε Από εκεί και πέρα μέσα σε ένα παιχνίδι και οι διαιτητές κάνουν λάθη και οι ομάδες κάνουν λάθη, πρώτα θέλω να κοιτάξω αυτά τις ομάδας μου και μετά να αναφερθώ στους διαιτητές. Εν τέλη όπως πήγε το παιχνίδι η Ντουναισβάρος κέρδισε δίκαια, από τη στιγμή που το σκορ πήγε ψηλά τους ευνοεί αυτό το παιχνίδι σε αντίθεση με εμάς που δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αγώνες. Σίγουρα τα κορίτσια έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά φέτος κάτι μας λείπει στην άμυνα και στα κρίσιμα παιχνίδια δεχόμαστε  διψήφιο αριθμό γκολ και αυτό είναι κάτι που μας έχει στοιχίσει φέτος.”

H αρχηγός του Ολυμπιακού, Φιλιώ Μανωλιουδάκη δήλωσε στο osfp.gr:

 

“Το θετικό από την παρουσία μας εδώ είναι ότι η ομάδα μας δείχνει συνέπεια, αφού τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε αγωνιστεί σε 3 F4 της Γιούρολιγκ και σε 2 για το Λεν Τρόφι. Σίγουρα είμαστε στεναχωρημένες, το παιχνίδι μας έχει αφήσει μια πικρία. Στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού μας κάναμε αρκετά λάθη που μας στοίχησαν γιατί γνωρίζαμε ότι οι αντίπαλοι μας θα ευνοούνταν αρκετά αν ανέβει ψηλά το σκορ. Δυστυχώς όμως φέτος δεν παίζουμε το ίδιο αποτελεσματικά στην άμυνα σε σχέση με το πρόσωπο που δείχναμε τα τελευταία χρόνια, αφού στα κρίσιμα ματς έχουμε παθητικό μέσο όρο πάνω από 10-11 γκολ. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους τελικούς και στο πρωτάθλημα το οποίο είναι και ο μεγάλος μας στόχος. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ και εκ μέρους της ομάδας στον κόσμο του Ολυμπιακού που βρέθηκε εδώ στο Ματαρό κοντά μας από διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς και στον κόσμο που μας στηρίζει καθημερινά.”