ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Μια χρονιά ορόσημο!

Το 2017 βρίσκεται στη δύση του... Στη διάρκειά του τα τμήματα του Ολυμπιακού κατέγραψαν ιστορικές επιτυχίες που το καθιστούν ως χρονιά ορόσημο για την εκπροσώπηση του συλλόγου μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τη σεζόν 2016-2017 τρία τμήματα του συλλόγου μας εκπροσώπησαν επάξια τον Ολυμπιακό εκτός συνόρων και πρόσεφεραν σημαντικές διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό.

Τρια «ερυθρόλευκα» τμήματα μέσα στο 2017 έδωσαν το παρών σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων εκ των οποίων τα δυο έφτασαν στους τελικούς διεκδικώντας με αξιώσεις την κατάκτηση των τροπαίων και μάλιστα στις έδρες των αντιπάλων τους.

Η μαζικότητα των επιτυχιών αυτών καταδεικνύουν το μέγεθος του Ολυμπιακού ως πολυαθλητικού συλλόγου και σε συνδυασμό με τον συνολικό απολογισμό των επτά ευρωπαϊκών τελικών και τριών κατακτήσεων ευρωπαϊκών τίτλων σε τέσσερα χρόνια, τον κατατάσουν σταθερά στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Θυμηθείτε μέσα από το αφιέρωμα που ακολουθεί την πορεία της ομάδας βόλεϊ Γυναικών μέχρι τον τελικό του CEV Challenge Cup, της ομάδας πόλο Γυναικών μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας και την πορεία της ομάδας πόλο Ανδρών μέχρι στο Final Six.

Η ρεβάνς και η...αποκαθήλωση της C.S.M.

Tο ευρωπαϊκό ταξίδι της ομάδας βόλεϊ Γυναικών ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και διήρκησε μέχρι την τελευταία στάση και τον τελικό στην Προύσα στις 15 Απρίλιου.

Πρώτος αντίπαλος στο Ρέντη, η C.S.M. Βουκουρεστίου, η τότε κάτοχος του Challenge Cup, η οποία την προηγούμενη σεζόν είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στο χρυσό σετ.  Η ομάδα του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς επικράτησε με 3-0 σετ (25-23, 25-18, 25-22) και σφράγισε την πρόκριση στους «16», με τη νέα νίκη με 3-0 σετ (25-23, 25-20, 25-20) στις 11 Ιανουαρίου 2017 στο Βουκουρέστι.  
 

O διπλός θρίαμβος με την Τσανάκαλε

Επόμενος αντίπαλος στη φάση των «16» η προερχόμενη από το πολύ ισχυρό Τούρκικο πρωτάθλημα Τσανάκαλε. Πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας στις 24 Ιανουαρίου και νικητής ο Ολυμπιακός στο τάι μπρεικ σε μια από τις σπουδαιότερες μέχρι εκείνη τη στιγμή νίκες του τμήματος εκτός συνόρων. Οι «ερυθρόλευκες» στο συγκεκριμένο ματς πραγματοποίησαν εντυπωσιακή εμφάνιση και προηγήθηκαν με 2-0 στα σετ. Η Τσανάκαλε ισοφάρισε σε 2-2, αλλά στο τάϊ μπρέικ η ομάδα φανέρωσε τεράστιο ψυχισμό και έφτασε στο 15-9 κάνοντας το πρώτο βήμα για την πρόκριση.  Στον επαναληπτικό της 7ης Φεβρουαρίου στο Ρέντη «έσπασαν» καρδιές. Η Τσανάκαλε προηγήθηκε με 1-0 στα σετ, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε αλλά βρέθηκε και πάλι πίσω με 1-2. Το 4ο σετ ήταν παράσταση για έναν ρόλο με τον Θρύλο να φτάνει στο 25-19 και να ισοφαρίζει σε 2-2 στέλνοντας το ματς στο τάι μπρέικ. Εκεί η Τούρκικη ομάδα προηγήθηκε με 9-11 και 12-13 αλλά με επίθεση της Τζίνας Λαμπρούση (15-14) και μπλοκ της Στέλλας Χριστοδούλου ο Ολυμπιακός έφτασε στο 16-14 και σφράγισε μέσα σε αποθέωση την πρόκριση στους «8» του Challenge Cup!

Διπλό με τον κόσμο του στο Μπέβερεν

Η ιδανική πορεία των «ερυθρόλευκων» στη διοργάνωση συνεχίστηκε με τη νίκη κόντρα στην Αστερίξ και πάλι στο τάι μπρεικ στις 22 Φεβρουαρίου. Σε ένα παιχνίδι όπου 60 οπαδοί του Ολυμπιακού έδωσαν δυναμικό παρών και βοήθησαν την ομάδα να φτάσει στην 5η νίκη σε ισάρριθμα ματς κάνοντας το πρώτο βήμα για πρόκριση στους «4». Στον επαναληπτικό της 8ης Μαρτίου στο Ρέντη, ο Θρύλος νίκησε τη Βέλγικη ομάδα με 3-1 σετ και προκρίθηκε πανηγυρικά στους ημιτελικούς γράφοντας την πιο χρυσή σελίδα (μέχρι τις επόμενες που θα ακολουθούσαν) στην ιστορία του τμήματος.

Από κατάμεστο Ρέντη στην πιο...γλυκιά ήττα!

Με την εντυπωσιακή συμπαράσταση 2.000 φιλάθλων του που γέμισαν το Ρέντη, ο Θρύλος νίκησε με 3-1 σετ την Ενισέι Κρασνιογιάρσκ και έβαλε τις βάσεις για πρόκριση στον ευρωπαϊκό τελικό! Στον πρώτο ημιτελικό της φάσης των «4» η ομάδα βόλεϊ Γυναικών του Ολυμπιακού, διεύρυνε την εντυπωσιακή πορεία της, πανηγύρισε την 7η νίκη σε ισάριθμα ματς και απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα ενόψει του επαναληπτικού. Την Κυριακή στις 2 Απριλίου καταγράφηκε η τεράστια στιγμή του «ερυθρόλευκου» θριάμβου στο παγωμένο Κρασνιογιάρσκ της Ρωσίας.

 

Τα κορίτσια του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς γνώρισαν την πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία του τμήματος αλλά χάρη στη νίκη με 3-1 σετ στο πρώτο ματς στο Ρέντη και στην επικράτηση με 15-13 στο χρυσό σετ του επαναληπτικού στο μακρινό Κράσνογιαρσκ πανηγύρισαν τον ιστορικό θρίαμβο. Με άσσο της Τζίνας Λαμπρούση στο χρυσό σετ, ο Θρύλος ολοκλήρωσε την πρόκριση στον ευρωπαϊκό τελικό!

Καταξίωση και υπερηφάνεια! 

Στις 12 Απριλίου, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, συνέχισε να δοξάζει την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό, προσφέροντας νέες χρυσές σελίδες και στιγμές υπερηφάνειας! Στο «ηφαίστειο» του Ρέντη που κατακλίστηκε από τον πύρινο κόσμο του Θρύλου ο οποίος ήταν συγκλονιστικός, οι «ερυθρόλευκες» θριάμβευσαν στον 1ο τελικό του CEV Challenge Cup με αντίπαλο την πανίσχυρη Μπούρσα. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, ο αλύγιστος Ολυμπιακός, επέστρεψε, μείωσε, ισοφάρισε και πήρε μια πανάξια νίκη στο τάι μπρέικ επιδεικνύοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα.

 

Η  ιστορική πορεία του Θρύλου στο CEV Challenge Cup, ολοκληρώνεται στις 15 Απριλίου. Οι «ερυθρόλευκες» έφτασαν μέχρι τον τελικό προορισμό διεκδικώντας στον επαναληπτικό τελικό στην Προύσα το ευρωπαϊκό αλλά δεν κατάφεραν να το κατακτήσουν. Ωστόσο τα συναισθήματα, οι επιτυχίες και οι συγκινήσεις που πρόσφερε η ομάδα γέμισαν υπηρηφάνεια τον κόσμο του Ολυμπιακού και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, αφού δόξασαν το σύλλογο και χάρισαν σημαντικές στιγμές στον ελληνικό αθλητισμό.

Πρωτιά στον όμιλο με «3Χ3»

Το ευρωπαϊκό ταξίδι της ομάδας πόλο Γυναικών, ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου με το πρώτο παιχνίδι του 3ου ομίλου της προκριματικής φάσης που διεξήχθη στο Παπαστράτειο. Πρώτος αντίπαλος η Γαλλική Λιλ με τον Ολυμπιακό να επικρατεί εύκολα με 19-3. Την επόμενη ημέρα οι «ερυθρόλευκες» που άντεξαν στο πολύ σκληρό παιχνίδι της Ντουναϊσβάρος, πήραν τη νίκη με 8-7 και «αγκάλιασαν» την 1η θέση του 3ου ομίλου! Το «3Χ3» ήρθε μετά τη νίκη με 6-5 κόντρα στην Ουτρέχτη και ο Θρύλος με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς πανηγύρισε  την πρόκριση στους «8» της Ευρώπης!

«Σφαγή» στη Πάντοβα, πρόκριση στον Πειραιά!

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε εκτός έδρας την Ιταλική Πάντοβα. Παρά την εξαιρετική εμφάνιση στα τρια οκτάλεπτα και το 10-6 με το οποίο προηγήθηκαν οι «ερυθρόλευκες», η νίκη δεν ήρθε εξαιτίας της πρωτοφανούς διαιτητικής αντιμετώπισης, που συντέλεσε στο να λήξει το παιχνίδι ισόπαλο με 10-10. Στον επαναληπτικό που διεξήχθη στις 11 Μαρτίου στο κατάμεστο Παπαστράτειο ο Θρύλος πανηγύρισε την πρόκριση στο Final 4 της Ευρωλίγκας για τρίτη διαδοχική χρονιά, μετά από την διαδικασία των πέναλτι με 11-10 και ενώ η κανονική διάρκεια έληξε ισόπαλη με 8-8.  Οι «ερυθρόλευκες»  αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του Θοδωρή Βλάχου, αφού τόσο ο προπονητής τους Χάρης Παυλίδης όσο και βοηθός του Γιώργος Κατσούλης, είχαν αποβληθεί στο πρώτο ματς στην Ιταλία.

 

Ο θρίαμβος κόντρα στη Σαμπαντέλ! 

Ένας ακόμα θρίαμβος καταγράφηκε στις 28 Απριλίου, με τις «ερυθρόλευκες» να πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό του Final 4 της Euroleague που διεξήχθη στο Κίρισι της Ρωσίας, επικρατώντας με 11-9 στα πέναλτι (7-7κανονική διάρκεια) της πρωταθλήτριας Ευρώπης Σαμπαντέλ! Ύστερα από ένα επικό come back, από το 5-1 με το οποίο βρέθηκε να χάνει στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Θρύλος με γκολ της Μπιανκόνι 22’’ πριν το φινάλε, ισοφάρισε σε 7-7 και έστειλε το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι!

Εκεί με απόλυτη ψυχραιμία και τις δυο επεμβάσεις της Χρυσής Διαμαντοπούλου έκαμψε την αντίσταση της Σαμπαντέλ με 9-11 και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Έτσι ο Θρύλος εκθρόνισε ξανά την απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης, όπως είχε κάνει και στον Πειραιά όταν κατέκτησε το ευρωπαϊκό!

Πέντε ευρωπαϊκοί τελικοί σε τέσσερα χρόνια!

Στις 29 Απριλίου, ο Ολυμπιακός, διεκδίκησε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο έναν ακόμα ευρωπαϊκό τίτλο, όμως «υποχρεώθηκε» σε ήττα με 7-6 από την διοργανώτρια του Final 4 Κίνεφ Κίρισι.   Παρ’ όλα αυτά η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, ολοκλήρωσε με το κεφάλι ψηλά την εντυπωσιακή της πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αγωνιζόμενη σε έναν ακόμα ευρωπαϊκό τελικό και επέστρεψε ως φιναλίστ και με το αργυρό μετάλλιο στο λαιμό, από την Ρωσία.  Ο Θρύλος διεκδίκησε το 2ο Πρωτάθλημα Ευρώπης σε τρία χρόνια, και τον 4ο ευρωπαϊκό τίτλο σε τέσσερα χρόνια δίνοντας το παρών για 3η διαδοχική χρονιά στο Final 4 της Ευρωλίγκας.

Στην ελίτ της Ευρώπης!

Ως φιναλίστ της διοργάνωσης, με δεδομένη την παρουσία της στον τελικό του Champions League τη σεζόν 2015-2016, ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της πορεία η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού. Πρώτο παιχνίδι στις 30 Νοεμβρίου 2016 με την Μπρέσια στο Παπαστράτειο και νίκη με 8-4 για την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου.

 

 Ήταν η εκκίνηση για μια πετυχημένη πορεία χάρη στην οποία ο Θρύλος σφράγισε την πρόκριση για δεύτερη σερί χρονιά στο Final Six στις 28 Φεβρουαρίου μετά τη νίκη με 10-8 επί της Σπαντάου στο Παπαστράτειο για την 7η αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Ακολούθησε η νίκη με 12-8 κόντρα στη Νις στη Γαλλία αλλά στον αγώνα που έκρινε την πρωτιά στον όμιλο στις 5 Απριλίου, ο Ολυμπιακός γνώρισε την πρώτη του ήττα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ζόλνοκ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Η παρουσία των «ερυθρόλευκων» στη φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε με την ανώδυνη ήττα στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής από την Μπρέσια στην Ιταλία.

O προημιτελικός με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γιουγκ 

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης Γιούγκ Ντουμπρόβνικ καθώς ηττήθηκε στις 25 Μαϊου, με 8-11 στον προημιτελικό με τον οποίο άνοιξε η αυλαία του Final Six της Βουδαπέστης.  Οι Πειραιώτες πλήρωσαν το νωθρό ξεκίνημα που τους έφερε πίσω στο σκορ με 2-7 στο πρώτο ημίχρονο και παρά το εντυπωσιακό τρίλεπτο στο 3ο οκτάλεπτο, χάρη στο οποίο ισοφάρισαν σε 7-7 με 5 διαδοχικά γκολ, δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθεια ανατροπής.  Την επόμενη ημέρα ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της ομάδας στο Final Six με την αναμέτρηση κόντρα στην Mπρέσια για τις θέσεις 5-6, με τους Ιταλούς να επικρατούν με 5-8.