ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Ηγέτης ο Θρύλος στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την παράδοση που τον θέλει να πρωταγωνιστεί και εκτός αγωνιστικών χώρων, στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. 

Μετά την συμμετοχή στα προγράμματα «Sport&Support», «Sport My Way» και «You’re Hope» την τελευταία τετραετία, έρχονται πέντε νέα projects για την επόμενη διετία που πιστοποιούν την καλή δουλειά των ανθρώπων του συλλόγου μας όσον αφορά τις κοινωνικές και αθλητικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Θρύλος συνεχίζει να δείχνει τον ηγετικό του ρόλο στις τάξεις της Ένωσης Ευρωπαϊκών πολυαθλητικών συλλόγων (EMCA) και αναπτύσσει διαρκώς νέες εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες με μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών συλλόγων και αθλητικών φορέων αποδεικνύοντας ότι είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης. 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εγκριθέντων για το 2019 προγραμμάτων, ο σύλλογος μας θα συμμετέχει σε 5 projects, σε δυο εκ των οποίων θα έχει τον ρόλο του συντονιστή. Πρόκειται για προγράμματα πολύπλοκου περιεχομένου που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το κοινωνικό προφίλ του συλλόγου και συμβάλλουν στην διάδοση των καλών πρακτικών λειτουργίας του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως, η συμμετοχή του στα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν σταματά εδώ, καθώς έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για νέες δράσεις και έχει προτείνει καινοτόμες ιδέες που αναμένεται να οριστικοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019.  

Τα προγράμματα που θα συμμετέχει ο Ολυμπιακός το 2019:

«My Olympic Experience»

Διάρκεια προγράμματος: 12 μήνες (1/1/2019 – 31/12/2019)

Συμμετέχοντες: Ολυμπιακός (Συντονιστής), Λέφσκι Σόφιας, Λάτσιο

Το πρώτο πρόγραμμα ονομάζεται «My Olympic Experience» και στοχεύει στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της διοργάνωσης, της ανάπτυξης και του συντονισμού αθλητικών δραστηριοτήτων για «όλους». Κατά την διάρκεια υλοποίησης του, οι συμμετέχοντες σύλλογοι καλούνται να διοργανώσουν πολυαθλητικούς αγώνες για φιλάθλους και πολίτες των τοπικών κοινοτήτων τους, στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων, διαδίδοντας το μήνυμα και τις αξίες που αντιπροσωπεύουν οι Αγώνες αυτοί, βελτιώνοντας παράλληλα το αθλητικό πνεύμα και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των συμμετεχόντων. Επιπλέον, το πρόγραμμα «My Olympic Experience» αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ένταξης των μειονοτήτων στις τοπικές κοινότητες και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

«Sport For Different Heroes»

Διάρκεια προγράμματος: 18 μήνες (01/01/2019 – 30/06/2020)

Συμμετέχοντες: Ολυμπιακός (Συντονιστής), Λάτσιο, Χασκ Μλάντοστ, Ερυθρός Αστέρας, ΑΠΟΕΛ

Το «Sport For Different Heroes» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης  και την κοινωνική ένταξη ατόμων με νοητική υστέρηση μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο αθλητισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο ένταξης και προσαρμογής ξεπερνώντας κάθε πολιτιστικό και κοινωνικό εμπόδιο. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν κοινωνικούς φραγμούς και η αναπηρία προκαλεί αρνητικές αντιλήψεις και διακρίσεις σε πολλές κοινωνίες, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αποκλείονται από την εκπαίδευση, την απασχόληση και το κοινωνικό περιβάλλον, γεγονός που τους στερεί ευκαιρίες που είναι απαραίτητες για την κοινωνική τους ανάπτυξη, την υγεία και ευημερία τους. Ο αθλητισμός διαμορφώνει αντιλήψεις και μεταμορφώνει στάσεις της κοινωνίας βοηθώντας έτσι να περιοριστούν το στίγμα και οι διακρίσεις κατά των ατόμων αυτών. Παρόλο που το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και ιδιαίτερα αυτών με νοητική υστέρηση έχει αυξηθεί στις μέρες μας, απαιτούνται αρκετές ενέργειες και δράσεις για την αποτελεσματική κοινωνική τους ενσωμάτωση. Δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, υπάρχει η ανάγκη να πραγματοποιηθούν περισσότερες δράσεις. Η αίσθηση αυτή ώθησε πέντε Ευρωπαϊκά πολυαθλητικά σωματεία να συντονίσουν και υλοποιήσουν το εν λόγω πρόγραμμα διοργανώνοντας πολυαθλητικές δραστηριότητες για άτομα με νοητική υστέρηση. 

«Paralympic water polo»

Διάρκεια προγράμματος: 12 μήνες (01/01/2019 – 31/12/2019)

Συμμετέχοντες: Λάτσιο (Συντονιστής), Ολυμπιακός, Χασκ Μλάντοστ, Βιένερ, ΑΠΟΕΛ, Ερυθρός Αστέρας

Το πρόγραμμα «Paralympic water polo» επικεντρώνεται στην διάδοση ενός νέου παραολυμπιακού αθλήματος, δίνοντας την δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να βιώσουν μία νέα αθλητική εμπειρία η οποία θα λειτουργήσει σαν ένας επιπλέον τρόπος για την κοινωνική τους ένταξη. Το πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων συνάδει με την ανάπτυξη νέας θετικής στάσης απέναντι στα άτομα με αναπηρία, συνειδητοποίηση του δικαιώματος για αυτόνομη ανάπτυξη και ισότιμη συμμετοχή, αναγνωρίζοντας το πάθος και την αποφασιστικότητα των αθλητών αυτών. Κάθε αθλητής δίνει τεράστιο αγώνα για να μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες ολυμπιακού επιπέδου. Επόμένως, ο αγώνας των αθλητών με αναπηρία είναι άξιος θαυμασμού λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιδόσεις και τα ρεκόρ τους σε πολλά αθλήματα διαφέρουν μόνο μερικά δευτερόλεπτα από αυτά των αρτιμελών αθλητών. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δίνουν την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να δοκιμάσουν μεγάλη ποικιλία αθλημάτων και να βιώσουν την χαρά της άθλησης και του πρωταθλητισμού. Στα πρότυπα των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι συμμετέχοντες καλούνται να διοργανώσουν δραστηριότητες εκμάθησης water polo για άτομα με αναπηρία υπό την καθοδήγηση των επαγγελματιών προπονητών και αθλητών τους. 

«BIG4SPORTS»

Διάρκεια προγράμματος: 30 μήνες (01/01/2019 – 30/06/2021)

Συμμετέχοντες: EPSI (Συντονιστής), Ολυμπιακός, ICSS Insight, SPONSORA, Catalan Sport Council, Χασκ Μλάντοστ, Ααλμποργκ, Βιένερ

Το «BIG4SPORTS» στοχεύει στη διασύνδεση δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης με αθλητικούς συλλόγους και οργανισμούς, για την από κοινού ανάπτυξη νέων και καινοτόμων σχεδίων συνεργασίας, στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης/διοίκησης (Good Governance) των αθλητικών φορέων. Με γνώμονα αυτό, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων καλής διακυβέρνησης, επιτυγχάνοντας μακροχρόνιες συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς χορηγούς, στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου προγράμματος συνεργασίας, για την αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της καλής διακυβέρνησης στις αθλητικές οργανώσεις και τέλος στην αξιολόγηση αυτού του σχεδίου προκειμένου να διατυπωθεί μια σταθερή και δοκιμασμένη μεθοδολογία, η οποία θα διαδοθεί στην αθλητική κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καλή διακυβέρνηση στα αθλητικά όργανα φαίνεται να είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η διαχείριση της εξωτερικής χρηματοδότησης. Είναι σαφές ότι η υιοθέτηση νέων και καινοτόμων μηχανισμών καλής διακυβέρνησης θα έχει άμεσο και θετικό αποτέλεσμα στη συνολική εικόνα των αθλητικών οργανώσεων και πιθανώς θα αυξήσει τα εισοδήματα χορηγίας και την ελκυστικότητα του αθλήματος.

«Mobility in sport»

Διάρκεια προγράμματος: 18 μήνες (01/01/2019 – 30/06/2020)

Συμμετέχοντες: Λάτσιο (Συντονιστής), Ολυμπιακός, Λέφσκι Σόφιας, Ερυθρός Αστέρας

Στόχος του «Mobility in sport» είναι η εκμάθηση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων συλλόγων, προωθώντας παράλληλα τη διεθνή διάσταση του αθλητισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οκτώ αθλητικοί παράγοντες (προπονητές και στελέχη), προερχόμενοι από τους τέσσερις εμπλεκόμενους συλλόγους, θα επισκεφθούν τις δομές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των άλλων τριών προκειμένου να γνωρίσουν το περιβάλλον όπου ο σύλλογος λειτουργεί και αναπτύσσεται. Με τον τρόπο  αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες, βελτιώνοντας τον τρόπο λειτουργίας του δικού τους συλλόγου και θα ενισχύσουν τις μεταξύ τους διασυλλογικές και εταιρικές σχέσεις.