ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2023-2024
.
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 2023-2024
.
Ακαδημία Κολύμβησης: Οι πρωταθλητές του αύριο!

Αποτελεί τον πολυνίκη σύλλογο στην κολύμβηση μετρώντας 53(!) κατακτήσεις και πως να μην είναι άλλωστε όταν η δυναμική της ακαδημίας του είναι περισσότερα από 650 παιδιά καθιστώντας την, την πολυπληθέστερη Ακαδημία του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

Οι ακαδημίες του Θρύλου φιλοξενούνται σε δυο κολυμβητήρια, στο Παπαστράτειο και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τη δυναμική τους να είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 400 και 250 παιδιά αντίστοιχα. Είναι η πιο πολυπληθής ακαδημία του Ολυμπιακού που αν είχε το δικό του κολυμβητήριο ο αριθμός αυτός θα ήταν πολλαπλάσιος. Ο στόχος είναι να τροφοδοτείται η αγωνιστική ομάδα με όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από τις ακαδημίες ούτως ώστε ο Ολυμπιακός να απαρτίζεται από αθλητές από το φυτώριο του και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να κατακτά πρωταθλήματα.

Η κολύμβηση είναι δύσκολο άθλημα καθώς έχεις να κάνεις με ένα στοιχείο που είναι έξω από την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου, όπως είναι το νερό. Ο άνθρωπος δεν είναι ψάρι, έχει μάθει να περπατάει, να χοροπηδάει και να βρίσκεται σε έδαφος. Εδώ υπάρχει το νερό που για πολλούς το καθιστά και βαρετό καθώς δεν είναι άθλημα που έχεις επαφή με τον αντίπαλο. Είσαι μόνος σου, εσύ ο προπονητής σου, το νερό και τα πλακάκια. Το κολύμπι όμως είναι η καλύτερη γυμναστική για κάθε παιδί καθώς δυναμώνει όλο το σώμα.

Γιατί να φέρει ο γονιός το παιδί του στην Ακαδημία κολύμβησης του Ολυμπιακού;.
Τα 53 πρωταθλήματα τα λένε όλα για αυτή την ομάδα και για τη δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Ο Ολυμπιακός διαθέτει τον νούμερο ένα προπονητή του αγωνιστικού, τον Νίκο Γέμελο, που είναι ο μοναδικός προπονητής που αθλητής του έχει κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι αρχιπροπονητής στο σύλλογο και είναι αυτός που τα ελέγχει όλα και με την καθοδήγηση του έρχεται η συνεχής εξέλιξη.

Τα παιδιά ξεκινούν από τη μικρή πισίνα. Μόλις μάθουν να επιπλέουν αλλά και τα δυο πρώτα στυλ (ελεύθερο και ύπτιο) που είναι τα πιο εύκολα περνάνε στη διαδρομή των επίλεκτων που είναι η διαδρομή όπου μαθαίνουν και τα τέσσερα στυλ από την ηλικία των οκτώ ετών. Στη συνέχεια περνάνε στην προ-αγωνιστική ομάδα (9-12 ετών) και μόλις πάνε δεκατριών ετών στην αγωνιστική μέχρι τα δεκαεπτά. Εκεί φεύγουν από τις ακαδημίες και περνάνε στην αγωνιστική κατηγορία open που είναι η Ανδρών-Γυναικών.

«Τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό προσπαθήσαμε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις ακαδημίες μας. Έχουμε δυο ουσιαστικά, μια στο Παπαστράτειο και μια στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων που από αυτές φιλοδοξούμε να βγάλουμε τους επόμενους πρωταθλητές. Στο επίπεδο της οργάνωσης, προσπαθούμε να δουλέψουμε σε σταθερές βάσεις, όσο αυτό είναι δυνατόν μην έχοντας δικό μας κολυμβητήριο. Το κολύμπι οπωσδήποτε χρειάζεται μια δικιά του πισίνα γιατί η δυναμική του είναι τεράστια. Αλλά και με τη δυναμική που ήδη έχουμε προσπαθούμε να την εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε και να βγάζουμε όσο γίνεται περισσότερους πρωταθλητές, Στατιστικά στα παιδιά που έρχονται έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να βγάλουμε αθλητές-πρωταθλητές» δήλωσε ο Νίκος Γέμελος στο osfp.gr συμπληρώνοντας,  

«Η δουλειά που γίνεται είναι από επιστήμονες γυμναστές και προπονητές στην κολύμβηση και παλιούς αθλητές που αγαπάνε το σύλλογο του Ολυμπιακού. οπότε έχουμε ένα μεγάλο προτέρημα. Ο μικρός ο κολυμβητής που έρχεται από τη μικρή πισίνα ακόμα στην ηλικία των 5 χρόνων μέχρι την ηλικία που μπαίνει στα προαγωνιστικά στα 9 έτη και αγωνίζεται στις κατηγορίες στην ηλικία των 13 ετών κολυμπάει δίπλα σε Παγκόσμιους πρωταθλητές, σε αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ μέχρι και πριν λίγο καιρό κολυμπούσαν δίπλα στο Σπύρο το Γιαννιώτη που έχει Ολυμπιακό μετάλλιο. Οπότε για μας αυτό είναι ένα ερέθισμα που δίνουμε σε αυτά τα παιδιά για να κάνουν κάτι ξεχωριστό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό με τα χρώματα του Ολυμπιακού και της Ελλάδας.

Όλοι οι γονείς επιλέγουν να φέρουν τα παιδιά τους στην κολύμβηση. Είναι από τα σπορ που αρχίζουν σε πολύ μικρή ηλικία. Αν σκεφτείς ότι μπορούν να μπουν στο baby swimming από τριών μηνών σκέψου σε ηλικία 3-4 ετών πόσο εύκολα κάνει ένα παιδάκι κολύμπι. Το κυριότερο από όλα είναι η ασφάλεια. Θα νιώσει πολύ πιο ασφαλής ένας γονιός που θα φέρει το παιδί του σε εμάς. Είναι ένα σπορ που θα το κάνει να έχει σωστή διαύγεια στο μυαλό, σωματική υγεία και ευρωστία. Είναι από τα πιο έξυπνα σπορ άσχετα αν φαντάζει μονότονο.

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα για πάρα πολύ γερούς χαρακτήρες. Για να διαπρέψεις και να γίνεις πολύ καλός σε αυτό το άθλημα πρέπει να είσαι πολύ δυνατός χαρακτήρας. Είσαι εσύ και το νερό. Θεωρείτε μειονέκτημα αλλά σκέψου τα πλεονεκτήματα που σου δίνει αυτή η απομόνωση όταν κάνεις κολύμβηση. Πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει το μυαλό σου όταν έχει "κλείσει" ο χώρος από δίπλα σου από ήχους και από άλλες παραστάσεις.

Όλα τα παιδάκια ξεκινάνε με το ελεύθερο και όλα μαθαίνουν και τα τέσσερα στυλ. Δεν υπάρχει παιδάκι που θα βγει από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και δεν θα ξέρει και τα τέσσερα στυλ. Η επιλογή στυλ θα γίνει μετά την ηλικία των 9-10-11 ετών όπου είναι πολύ πιο ξεκάθαρο πιο παιδί κολυμπάει τι. Δεν πιστεύουμε στην εξειδίκευση από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Πιστεύουμε ότι η εξειδίκευση πρέπει να έρθει σε μια ηλικία πάνω από 14 ετών για να έχει διαμορφωθεί και ο σωματότυπος τους. Υπάρχουν κάποια παιδάκια, ιδιαίτερα στο στυλ του προσθίου, όπου από μικρά κάνουν την ποδιά σωστή, Είναι πολύ περίεργη η ποδιά αυτή και γιαυτό λένε ότι πρόσθιος γεννιέσαι.

Να πούμε επίσης ότι  γίνεται πάρα πολύ καλή και σωστή δουλειά και υπάρχει ενιαίος προγραμματισμός Υπάρχει προγραμματισμός έτσι ώστε τα παιδιά που τελικά θα φτάσουν στο σημείο να περάσουν από τις ακαδημίες, στην προ-αγωνιστική ομάδα και από κει στην αγωνιστική ο κάθε προπονητής ξέρει τι παιδί παραλαμβάνει τη συγκεκριμένη στιγμή και ποιες είναι οι τεχνικές που ξέρει. Έτσι είναι και πιο ομαλή η μετάβαση του παιδιού από επίπεδο σε επίπεδο. Στηρίζουμε πολλά στον ενιαίο προγραμματισμό αλλά δεν ξεχνάμε ότι είναι και παιδιά. Δεν τα πιέζουμε και προσπαθούμε μέσα από το παιχνίδι να βγάλουμε τον καλύτερο τους εαυτό. Να γίνουν πρώτα αθλητές και μετά πρωταθλητές. Θέλουμε να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να καταλάβουν ότι κάθε μέρα και ενήλικες που θα είναι μετά θα έχουν έναν χρόνο που θα τον αφιερώνουν στον αθλητισμό με όλα τα οφέλη που έχει».